הצליאק שלך משפיעה על הגוף שלך, על הבריאות שלך ועל כל כך הרבה הבטים בחיים שלך. לא מפתיע שהיא משפיעה גם על הווסת שלך.
נתחיל בהסבר קצר.
האוכל שאכלת עובר דרך מערכת העיכול, מגיע לקיבה ומשם למעי. במעי יש סיסים - מן "אצבעות" בולטות פצפוניות, שאחראיות על ספיגת חומרים מזון חשובים כמו ויטמינים, מינרלים, שומנים, סוכרים ועוד, מהאוכל שאנחנו אוכלות, והעברתם לאיברי הגוף השונים.
ילדה או נערה (גם ילד או נער, אבל נעזוב אותם בצד כרגע) שיש לה צליאק, רגישה לחלבון בשם גלוטן. הגלוטן מצוי באופן טבעי בחיטה, שעורה ושיפון, ובכל המוצרים שעשויים מהדגנים האלו, כמו לחם, עוגות, עוגיות, פסטה, פיצה, נאגטס ועוד ועוד. אכילה של גלוטן גורמת לתגובה של מערכת החיסון, וזו מתחילה מתחילה לפגוע בסיסים. כשהסיסים נפגעים גם ספיגת המזון נפגעת, וחומרי מזון חיוניים לא מגיעים לאברי הגוף.
הרבה נערות ונשים עם צליאק מדווחות על בעיות שונות שקשורות בווסת:
נערות עם צליאק לעיתים מקבלות וסת ראשונה בגיל מאוחר יותר מהממוצע. כיום הרבה רופאים ורופאות ימליצו על בדיקות לאבחון צליאק במקרים בהם יש עיכוב בקבלת וסת ראשונה.
נשים ונערות עם צליאק לפעמים מפספסות או מדלגות על וסתות - כלומר, יעברו חודש, חודשיים, שלושה ויותר, בלי שהן יקבלו וסת. התופעה גוברת (רואים אותה יותר) במצבים בהם הצליאק לא מאוזן, או כאשר הן אוכלות מוצרים עם גלוטן.
הווסתות של נשים ונערות עם צליאק לפעמים מאד מאד חלשות, ולפעמים הן מאד חזקות, עם דימום מוגבר או עם כאבים חזקים.
נשים ונערות עם צליאק מדווחות על מקרים של דימום או הכתמות (דימום חלש, ברמת הכתם על התחתונים) בין הווסתות.
יש אחוז גבוה של נשים ונערות שאובחנו עם צליאק, שאובחנו גם כסובלות מאנדומטריוזיס. את מוזמנת לקרוא עוד על התופעה בקישור.
יש צורך בעוד מחקרים בנושא, אבל בינתיים מחקרים קטנים שנעשו הראו שהקפדה של נשים ונערות עם צליאק על תזונה נטולת (ללא) גלוטן הקלה על הרבה מהתסמינים הקשורים בווסת.
Comments